Presenteren

Presentatie tijdens sollicitatie

Tijdens een sollicitatieproces komt het nog wel eens voor dat de assessoren je een presentatie laten voorbereiden. Vaak krijg je een bepaalde tijd toegewezen om de presentatie te maken – vaak een half uur of zelfs nog korter.

Je krijgt ter voorbereiding een document waarin het onderwerp staat. Onderwerpen van de presentatie lopen uiteen, maar vaak gaat het om iets vaktechnisch of een probleem binnen de organisatie. Misschien is er ruimte om een flip-over bord of een overheadprojector te gebruiken, maar dit is niet altijd het geval.

Het houden van de presentatie

Waarschijnlijk zal je jouw presentatie houden voor een panel van assessoren. Zij zullen na afloop, of misschien zelfs tijdens de presentatie, vragen stellen. Je wordt onder andere beoordeeld op probleemanalyse, luistervaardigheid en presentatievaardigheid.

Tijdens de presentatie ligt de nadruk niet alleen op het onderwerp, maar ook op de vraag of je het publiek betrekt bij jouw verhaal, of jouw verhaal een duidelijke structuur heeft en hoe goed je dit overbrengt. Er wordt tevens gekeken naar het onderwerp en het geen wat je inhoudelijk inbrengt. Je zal beoordeeld worden op competenties die voor jouw profiel worden samengesteld.

Net zoals bij rollenspellen zullen de assessoren kritiek uiten en vragen stellen over waarom je een bepaalde beslissing gemaakt hebt. Met andere woorden: jouw stabiliteit wordt getest. Kan je ruggengraat tonen en met kritiek omgaan, zonder defensief (of zelfs agressief) te worden?

Kritiek op jouw presentatie

Misschien krijg je stevige kritiek op jouw presentatie. Trek je dit niet persoonlijk aan; het is allemaal onderdeel van de sollicitatie. Hier kan het helpen om te parafraseren. Als iemand bijvoorbeeld zegt: “Ik zie niet hoe dit plan kan werken, het is een slecht idee dat niet uitvoerbaar is”, zou je kunnen zeggen: “Ik begrijp dat u het plan niet ziet zitten omdat u twijfelt aan de uitvoerbaarheid. Kunt u uitleggen waarom u precies denkt dat het niet zal werken? Persoonlijk denk ik dat deze aanpak ons juist zou kunnen helpen om een beter team te worden.” Op deze manier klinkt het alsof de kritiek minder hard was, en geef je de criticus een kans om inhoudelijker te reageren.

Tips bij een presentatie

Een goede presentatie is niet voor iedereen makkelijk. Sterker nog: heel veel mensen voelen zich slecht op hun gemak, zijn zenuwachtig of onzeker. Dit is normaal en betekent niet dat je niet geschikt bent voor de functie. Presenteren tijdens een sollicitatie is nu eenmaal wat spannender dan ‘in het echt’. Let op de volgende dingen:

  • Houd een actieve en toch rustige houding. Denk aan jouw lichaamstaal. Sta bijvoorbeeld niet met je rug naar het publiek en zorg voor oogcontact.
  • Spreek rustig, maar met een krachtige stem, zodat je duidelijk verstaanbaar bent.
  • Zorg voor structuur in jouw verhaal.
  • Begroet iedereen die binnenkomt om het ijs te breken.
  • Je hebt geen half uur de tijd tijdens deze presentatie, dus zorg dat je een pakkende inhoud hebt en maak zaken niet langdradig. Kort maar krachtig is cruciaal.
Koop nu
X
backToTopBtn